Prostatacancer - Den vanligaste cancern bland män!

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen bland män i Sverige
Varje år får cirka 10 000 män i Sverige beskedet att de har prostatacancer.
Det innebär att vi hör till de länder
som har den största förekomsten av prostatacancer i världen!


Prostatit

Prostatit är en inflammation i prostatan. Man skiljer på akut och kronisk prostatit. Den akuta prostatiten orsakas av bakterier. Den ger en hög feber, smärtor i underlivet och svårigheter att tömma blåsan. Behandling sker med antibiotika. Den kroniska prostatiten ger urinträngningar och smärtor. Symtomen kan ibland försvinna för att sedan komma tillbaka. Den kan svårt att klarlägga orsaken och det kan krävas långa behandlingstider. Hos vissa män är symtomen så milda att sjukdomen först upptäcks vid en fertilitetsundersökning. Mannen går till läkare då han misstänker att han inte är fertil.

Godartad prostataförstoring

Den godartade prostataförstoringen (benign prostatahyperplasi, benign prostatahypertrofi) är vanlig hos män över 50 år. Av okänd anledning växer prostatan hos många män när de blir äldre. Tillväxten av ny prostatavävnad sker mitt i prostatan, där urinröret är passerar. Den nya vävnaden behöver plats och trycker på urinröret. Först upplever mannen de blockerande symtomen. Det är svårt att få igång tömningen och strålen är svag. Till att börja med är besvären små och det beror på urinblåsans muskel. Den är stark och försöker övervinna det smala urinröret. Vid långvarig svårighet blir muskelväggen tjockare och blåsan rymmer inte lika mycket som tidigare. Det är inte ovanligt att mannen måste tömma blåsan flera gånger på natten.
Prostataförstoring har länge behandlats operativt med en det som vardagligt kallas för hyvling. Det innebär att läkaren undan för undan skär bort vävnad och de borttagna bitarna sugs ut. Efter operationen har patienten kateter några dagar. Nyligen har en ny metod tagits i bruk i Sverige där värmeteknik används för att minska på prostatavävnaden. Metoden är mer skonsam för patienten och ger kortare vårdtid.

LiiwaDiiva - prostatacancer




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback