Djurens rätt - Engagera dig mot jakten på hajar
Varje år utsätts tiotals miljoner hajar
för att deras fenor skärs av,
något som kallas "hajfening".
Oftast görs detta medan hajen fortfarande lever,
och hajen dumpas sedan i havet
för att möta en plågsam död.
EU förbereder just nu en lag
som helt ska stoppa den plågsamma fångstmetoden
och mn har bjudit in medborgarna till en så kallad konsultation
om de tre lagförslagen där det sista innebär att finning helt stoppas.
Hajfenor är en nyckelingrediens i hajfensoppa,
en traditionellt exklusiv rätt i Fjärran Östern.
Idag är rätten populär på restauranger runt om i världen,
och efterfrågan på hajfenor har gått upp kraftigt.
Hajarna fångas och "fenas" främst långt ute till havs,
och metoden praktiseras globalt.
Hong Kong och Kina är de stora importörerna av hajfenor,
och i dessa länder processas fenorna till en produkt färdig för handel
Vad säger lagstiftningen?
Sedan 2003 finns det en EU-förordning om hajfening ((EC) No:1185/2003)
Sedan 2003 finns det en EU-förordning om hajfening ((EC) No:1185/2003)
som förbjuder att hajarnas fenor tas tillvara
om resten av kropparna dumpas.
Förordningen har dock flera kryphål,
och det finns avsevärda brister i efterlevnaden.
Den svaga lagstiftningen beror främst på att Spanien
motsätter sig striktare regler.
Spanien är det EU-land som fiskar mest haj,
och Spanien har starkt inflytande i frågan.
Det finns idag inget förbud mot att sälja hajfensoppa
eller andra produkter från hajar,
om det inte är fråga om en hotad art.
Trackback